Koelkast reinigen

Koelkast reinigen

De koelkast reinigen

Het is vreemd, maar de koelkast reinigen gebeurt niet erg vaak. Regelmatig een grondige schoonmaak is echter echt geen overbodige luxe en het helpt ook om vreemde geuren tegen te gaan.

Koelkast reinigen – checklist:
1.  Haal alles uit de koelkast
2.  Reinig de binnenkant
3.  Juiste indeling
4.  Temperatuur


1. Haal alles uit de koelkast

koelkast schoonmaken

Een schone koelkast is hygiënischer

Maak het aanrecht vrij en haal alles uit de koelkast. Zorg dat je een vuilniszak klaar hebt, want waarschijnlijk zullen er dingen zijn die je meteen wilt weggooien. Het is een mooi moment om even alle data te controleren op houdbaarheid. Haal vervolgens alle losse onderdelen eruit en zet deze in een sopje of laat ze een beurtje draaien in de vaatwasser.


2. Reinig de binnenkant

U kunt nu de binnenkant van de koelkast goed reinigen met wat lauw water en wat schoonmaakmiddel en eventueel en beetje soda. Controleer meteen de afvoer (een gootje om het condenswater weg te laten lopen) en maak deze goed schoon. Als deze verstopt zit, dan kun je hem doorprikken met een satéstokje of stukje elektriciteitsdraad. Spoel met koud water de binnenkant af en ga er daarna met een theedoek of zeem doorheen om te zorgen dat de koelkast goed droog wordt. Vergeet zeker niet de rubber rand van de deur goed schoon te maken en te checken op beschadigingen. Als deze erg vies is, gebruik dan een borsteltje. Tip: als je wat talkpoeder op de rubber rand aanbrengt, dan blijft deze soepel.

[the_ad id=”7415″]

3. Juiste indeling

Zorg ervoor dat etenswaren niet teveel met elkaar in contact staan. Je kunt hiervoor het beste de indeling van de koelkast gebruiken, zoals deze is bedoeld; groente in de groentela, etc. Daarnaast kan je het beste gebruik maken van opbergdozen, zoals Tupperware om eten in te bewaren dat sneller bederft. Met name geldt dit ook voor etenswaren die een sterke geur hebben, bijvoorbeeld franse kazen. Aangesneden uien kan je beter niet bewaren in de koelkast. De geur blijft namelijk lang achter. Voor dit soort producten kun je het beste een vacuum verpakking gebruiken.


4. Temperatuur

Tot slot is het belangrijk om de temperatuur in de gaten te houden. Het beste is een temperatuur tussen de 3 en 7 graden celcius. Nooit hoger, maar ook niet lager in verband met bevriezing van etenswaren dicht bij de koelmotor. Het is handig om een thermometer in de koelkast te leggen. Deze zijn in vele varianten te koop op het internet.