Koelkast repareren

Koelkast repareren

Een koelkast repareren

Veel reparaties aan koelkasten kan je zelf uitvoeren, zonder meteen een reparateur in te hoeven schakelen. Hieronder staan een paar van de meest voorkomende problemen, welke je waarschijnlijk zelf eenvoudig kunt uitvoeren. Je hoeft daar geen specifieke technische kennis voor in huis te hebben.


Koelkast problemen en de oplossingen:
1.  De koelkast werkt niet (goed) meer, nadat hij verplaatst is
2.  De thermostaat is kapot
3.  De omliggende temperatuur is te laag
4.  Controleer de koelvloeistof


1. De koelkast werkt niet (goed) meer, nadat hij verplaatst is

ijskast repareren

Een nieuwe ijskast is vaak niet nodig!

Als de koelkast niet meer werkt nadat hij is verplaatst, is de oorzaak van het probleem waarschijnlijk een losse draad. Dit is vrij gemakkelijk om te verhelpen, schroef gewoon het rooster aan de achterkant los, bekijk nu alle draden nauwkeurig en bekijk of er een los zit. Haal wel eerst de stroom van de koelkast af. Om te bepalen welke draad los zit, controleer elke draad op een systematische manier. Zodra je de losse draad hebt ontdekt, zet je hem gewoon weer op nieuw vast. Dit is niet moeilijk. Het kan ook zijn dat een draad beschadigd is. Vervang dan het beschadigde draad. Controleer ook gelijk of er geen vuil in de condensator, de ventilator of in het afvoerpijpje zit. Soms kan de oorzaak hier ook liggen. Als dat het geval is, goed reinigen met een schoonmaakmiddel!


2. De thermostaat is kapot

De thermostaat regelt de temperatuur in de koelkast. Controleer dit probleem door voor een of twee uur een thermometer in de koelkast te leggen. De temperatuur moet tussen de 1 en vier graden liggen. Is dat niet het geval, dan kun je overwegen de thermostaat te vervangen. Deze zit aan de binnenkant van die koelkast en is eenvoudig los te maken door hem los te schroeven. Een nieuwe thermostaat kan je bij een winkel in witgoed bestellen. Schroef de nieuwe terug en de koelkast kan weer goed koelen.

[the_ad id=”7415″]

3. De omliggende temperatuur is te laag

Het is belangrijk om te weten waar de koelkast staat. Als de omringende temperatuur lager is dan zo’n 15 graden, dan kunnen er al problemen voordoen. Dit heeft te maken met de compressor, die zich daar niet goed bij voelt. De compressor pompt koelvloeistof in de koelkast en werkt het beste boven deze temperatuur. Als de omliggende temperatuur lager is dan 4 graden, zal de compressor wellicht in zijn geheel stoppen. Zorg dus dat het niet te koud is rondom de koelkast.


4. Controleer de koelvloeistof

Als de koelkast een brommend of ratelend geluid maakt, dan kan het zijn dat er niet genoeg koelvloeistof in de koelkast zit. Koelvloeistof kan je soms zelf bijvullen. Controleer even het merk en model van de koelkast (meestal zit er een sticker binnen in de koelkast) en zoek bij de fabrikant wat je nodig hebt.