De wasmachine maakt herrie

De wasmachine maakt herrie

De wasmachine maakt herrie of er komt een vreemd geluid uit? Volg dan de simpele stappen hieronder!

Er zijn eenvoudige stappen die we kunnen nemen om wat aan die lawaaiige wasmachine te doen. Tijdens het centrifugeren zal de wasmachine vaak het meeste lawaai maken. In dit artikel staan een aantal tips om de herrie te verhelpen.

Alvorens iets te doen aan uw wasmachine, schakel deze uit en trek ook de stekker uit het stopcontact. Als uw machine pas na verloop van tijd in het programma herrie gaat maken, kijk dan in de handleiding van uw wasmachine hoe u deze moet stoppen en afpompen.


Stappenplan – herrie beperken van de wasmachine:
1.   Voorkom ongelijke belasting
2.  Controleer de poten
3.  Controleer de rubberen deurafdichting
4.  Controleer de pluizenfilter
5.  Controleer de trommellagers


wasmachine maakt herrie

Weg met lawaai!

1. Voorkom ongelijke belasting cq. lading van de machine

Wanneer uw wasmachine herrie maakt bij het centrifugeren, kan het zijn dat een ‘zwaar’ kledingstuk, zoals een katoenen handdoek op zichzelf óf samen met lichtgewicht kledingstukken, problemen veroorzaakt. De handdoek zal water absorberen en in gewicht toenemen. Als deze dan vast plakt aan de zijkant van de trommel, zal het een asymmetrische belasting creëren.
Sommige moderne wasmachines zullen dit detecteren en vervolgens proberen om de trommel opnieuw in balans te brengen of het centrifugeren te annuleren. Als uw wasmachine gaat centrifugeren met een asymmetrische belasting, kan het gaan schudden in een lawaaierige en schadelijke manier, met mogelijk schade als gevolg.


2. Controleer de poten

De poten van de wasmachine moeten stevig op de vloer staan. Om de poten te stellen moet u eerst de borgmoeren losmaken, alvorens u de poten kunt stellen. Koop eventueel nieuwe pootjes, als deze beschadigd zijn. De wasmachine moet volledig waterpas staan, dus gebruik een waterpas en zorg dat u net zo lang bijstelt totdat u tevreden bent. Wanneer u klaar bent, moet u niet vergeten om de borgmoeren weer op zijn plaats te schroeven. Zorg ervoor dat deze stevig tegen de behuizing van de machine gedraaid zitten en doe dit zéker voordat u uw volgende wasbeurt doet.


3. Controleer de rubberen deurafdichting en de trommeldrum

Spullen die in de trommel terechtkomen kunnen zowel vreemde geluiden alsmede een aantal problemen veroorzaken. Uit onderzoek en reacties op deze website is gebleken dat de meest voorkomende boosdoeners muntgeld en behabeugels zijn. Zo zal bijvoorbeeld een tikkend geluid vaak te maken hebben met een munt
raar geluid wasmachinedie achterbleef in een broekzak, terwijl een behabeugel, die tijdens het wassen loskomt, een meer krassend geluid zal maken. De meeste munten worden opgevangen in de trommel of in de rubberen afdichting – dus dit zijn de eerste plaatsen die u dient te controleren. Controleer ook meteen of de rubberen afdichting en de trommeldrum niet beschadigd zijn.


4. Controleer het pluizenfilter

Sommige kleinere zaken die los in de machine terecht komen, kunnen hun weg vinden naar het pluizenfilter. Volg de instructies in uw wasmachinehandleiding om het filter te controleren en schoon te maken.


5. Controleer de trommellagers

Als de bovenstaande stappen niet helpen, kan uw machine te lijden hebben aan kapotte lagers. Lagerproblemen zijn relatief veel voorkomende problemen en helaas van dien aard dat ze meestal verholpen dienen te worden door een professionele monteur.
Draai de trommel, terwijl die leeg is, om te controleren of de lagers versleten zijn. Als u een weerstand voelt, dan kunnen de lagers van de machine aan vervanging toe zijn. Een ander symptoom kan zijn dat de metalen trommel enigszins ‘uit het lood’ staat en dus niet meer in lijn is met de rubberen afdichting rond de wasmachinedeur.

[the_ad id=”7415″]

Als de wasmachine nog steeds vreemd geluid maakt

Een gevaar is dat artikelen tussen de trommel en de rubberen rand glippen en terecht komen in de omringende plastic kuip. Als deze niet in het filter terecht komen, dan kunnen ze door het ronddraaien van de trommel heen en weer worden geslingerd, met name tijdens het centrifugeren. Zeker muntgeld kan met een behoorlijke kracht worden rondgeslingerd en kan zelfs schade aan de wasmachine aanbrengen.

Als er een artikel wordt mee gewassen dat komt vast te zitten, dan is het waarschijnlijk dat u een zeer hard geluid hoort tijdens het wasprogramma, vooral tijdens het centrifugeren. Als u vermoedt dat dit het geval is, stop dan de machine en bel een monteur. De kosten van het verwijderen van het trommelstelsel zijn voor vele wasmachines zeer hoog en gerekend met een eventuele afschrijving van uw wasmachine, kan het goedkoper zijn om een ​​nieuwe wasmachine te kopen.

Hebt u niet gevonden wat u zocht? Kijk dan eens op wasmachine repareren voor meer handige oplossingen.