Wasmachine reinigen en onderhouden

Wasmachine reinigen en onderhouden

10 handige tips om je wasmachine te reinigen en onderhouden

Het reinigen van je wasmachine en het onderhoud ervan gaan hand in hand. Een goed gereinigde wasmachine gaat namelijk langer mee en zorgt er tevens voor dat uw kleding langer fris blijft. Wie wil dat nou niet?!
Door onderstaande tips te volgen zul je zien dat je machine langer meegaat en muffe geurtjes vaarwel worden gezegd.


Schoonmaken en onderhoud – Checklist:


Let op het laadvermogen van je wasmachine

laadvermogen wasmachine reinigenZorg ervoor dat je je wasmachine niet volpropt met wasgoed. Volg de instructies van de handleiding voor het juiste laadvermogen. Een te vol geladen machine zorgt ervoor dat deze uit balans raakt wat tot problemen kan leiden. Daarnaast wordt je wasgoed niet goed schoon doordat het water te weinig ruimte heeft om te spoelen. Een te lege trommel is trouwens ook niet gewenst en tevens niet energiezuinig. Stem daarom je was af op het laadvermogen van de machine. Controleer ook altijd de zakken van je kleding voordat je een was draait, zo beperkt je beschadigingen aan de binnenkant van de wasmachine en voorkom je eventuele opstoppingen.


Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel

hoeveelheid wasmiddelVoor de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel, volg de handleiding van de fabrikant, ongeacht wat er wordt aangeraden op de wasmiddelverpakking. Meer is namelijk niet altijd beter! Gebruik bij lagere temperaturen een vloeibaar wasmiddel; waspoeder kan namelijk gaan aankoeken als het niet goed oplost. Omdat we tegenwoordig vaak op lagere temperaturen wassen, zijn de wasmiddelen vaak sterker geconcentreerd. Als je teveel wasmiddel gebruikt ontstaat er na verloop van tijd een slijmerige laag op de trommel en in de slangen, die een voedingsbodem voor schimmels vormen. Dit kan na verloop van tijd schadelijk zijn voor je machine. Teveel wasmiddel is dus overbodig, en met een te vol geladen trommel kunnen er tevens resten wasmiddel op het wasgoed blijven zitten wat voor huidirritaties kan zorgen. Neutral wasmiddelen zijn effectief tegen vuil en vlekken en mild voor de huid om het risico op huidirritatie te verminderen.


Reinig de binnenkant eens per maand met een kookwas

wasmachine schoonmaken onderhoudenResten van het wasmiddel bouwen zich op aan de binnenkant van een wasmachine en kunnen nare geurtjes veroorzaken. Voorkom dit door eens per maand een zogenaamde kookwas te draaien. Doe wat gedestilleerde witte schoonmaakazijn in het wasmiddelbakje en verdeel een kopje zuiveringszout in de trommel. Laat de machine op de heetste cyclus draaien en draai vervolgens nog een extra spoeling. Je kunt uiteraard ook een reinigingsmiddel gebruiken zoals Calgon. Op die manier zorg je dat de wasmachine ook meteen ontkalkt wordt. Doe dit alles uiteraard zonder wasgoed!
Controleer tevens het rubber. Maak het rubber eens in de maand goed schoon met een vochtige doek. Als het rubber erg vuil is geworden, kan je een nagelborstel of afwasborsteltje gebruiken met een beetje schoonmaakmiddel. Zorg ervoor dat het geen bijtend schoonmaakmiddel is. Rubber kan daar niet goed tegen.


Wasmachinedeur open laten

Laat het deurtje van je wasmachine open of op een kier wanneer je de machine niet gebruikt. Dit zorgt voor luchtcirculatie waardoor ontwikkeling van schimmel en meeldauw wordt voorkomen.


Belangrijk: Zorg dat de wasmachine waterpas staat

wasmachine waterpas onderhoudAls je wasmachine niet exact recht staat, met alle vier de poten op de grond, gaat de machine heen en weer bewegen en trillen. Het beste is om de machine zo dicht mogelijk bij de grond te houden. Hoe dichterbij, hoe rustiger de machine draait. De voorpoten zijn verstelbaar met een borgmoer. Plaats de poten op de gewenste hoogte en draai de borgmoer naar de machine toe zodat de poten vast staan. Sommige modellen hebben ook verstelbare poten aan de achterzijde. Volg hiervoor hetzelfde proces. Overweeg nieuwe pootjes als deze niet (goed) meer werken.

Het komt vaak voor dat machines zelfstellende achterpoten hebben. Vraag iemand om je te helpen. Kantel de machine naar voren op zijn voorpoten, zodat de achterpoten ongeveer 3-4 centimeter van de vloer zijn. Wanneer je de machine terugzet op vier poten, passen de poten zich automatisch aan. Kantel de machine weer naar voren als de machine niet waterpas staat en tik op de achterste poten met het handvat van een hamer om ze los te maken.


Maak het wasverzachterbakje schoon

Gebruik een vochtige doek en warm water om het bakje regelmatig te reinigen.
Controleer ook de wasmiddellade. Hier blijven vaak zeepresten in zitten en we raden het dan ook zeker aan om deze regelmatig schoon te maken. Meestal kan de lade er in zijn geheel uit, zodat je deze gemakkelijk in de gootsteen even kunt afsoppen en spoelen met water. Zie hiervoor ook ons artikel wasmiddellade schoonmaken.


Reinig het pluisfilter van je wasmachine

Wasmachine filterReinig het pluisfilter om de paar weken of wanneer je problemen hebt met de waterafvoer. Er kunnen haren of stof in de afvoerpomp terecht komen, wat leidt tot trage afvoer van water. Dit herken je wanneer de machine overmatig trilt, wasgoed na het centrifugeren nog nat is, de cyclustijd langer dan normaal is, of wanneer er tijdens een wascyclus ongebruikelijke pauzes optreden. Ook kan het pluizenfilter beschadigd zijn. In dat geval dient u een nieuwe te kopen. De locatie van de afvoerpomp verschilt per machine (controleer de handleiding voor details), maar zit meestal aan de voorzijde en onderkant van de machine achter een luikje. Sommige machines hebben ook een zogenaamde anti-kalk filter, meestal bij de aansluiting van de waterleiding. Deze kan je af en toe ook het beste even goed schoonmaken.

[the_ad id=”7415″]

Controleer de waterslangen van je wasmachine

Controleer een paar keer per jaar de waterslangen van je wasmachine op slijtage en zwakke plekken. Vervang de slangen als je scheuren of blaarvorming ontdekt. Kleine schade aan de slang kan al een lek veroorzaken en zorgt voor waterschade aan je huis. De meeste fabrikanten raden aan de slangen elke vijf jaar te vervangen. Gebruik hoge kwaliteit RVS slangen voor meer gemoedsrust.


Poets de buitenkant

Niet direct het belangrijkste, maar vergeet niet om ook af en toe de buitenkant van je wasmachine schoon te maken. Gemorst wasmiddel en wasverzachter zorgt voor een kleverige substantie buiten de wasmachine. Maak dit eenvoudig schoon met allesreiniger en een vochtige doek.


Stip krassen en schaafplekken aan met verf

Tot slot, voorkom roestvorming door het aanstippen van krassen en schaafplekken met een bijwerkverf.