Wasmachine stinkt

Wasmachine stinkt

Wat kunt u doen als uw wasmachine stinkt – 4 simpele oplossingen!

Een veelvuldig voorkomend probleem: de wasmachine stinkt. Dit kan meerdere oorzaken hebben, maar de meest voorkomende oplossing is eenvoudig: de wasmachine schoonmaken met een schoonmaakmiddel.

We gebruiken onze wasmachines om vuil en geurtjes te verwijderen – dus het laatste wat we willen is dat de wasmachine stinkt. Maar een muffe geur in de trommel komt helaas erg vaak voor. Onderstaand vindt u goede instructies voor het schoonmaken van de wasmachine.


4 Stappenplan – Vies ruikende wasmachine schoonmaken:
1.  Draai een servicebeurt
2.  Rubberen rand, wasmiddellade en pluizenfilter schoonmaken
3.  Wasmachinedeur openlaten
4.  Controller de afvoerpijp


Stap 1: Laat de wasmachine een servicebeurt draaien.

De meeste mensen wassen hun kleren op 40 graden of minder. Dit is een goede manier om te besparen op de energierekening en ook is het beter voor het milieu, maar er is een keerzijde. Wassen bij deze (lagere) temperaturen zal  uw wasmachine niet volledig van schimmels en bacteriën ontdoen, zoals bij hoge temperaturen wel het geval is. U dient een ‘servicebeurt’ op hoge temperatuur te draaien om schimmels en bacteriën te verwijderen.

Een servicebeurt betekent dus het draaien van de machine zonder kleren én bij een hoge temperatuur. Het liefst één keer per maand. De meeste fabrikanten raden aan een bepaalde cyclus te gebruiken of te reinigen met een speciaal trommel-reinigingsprogramma (zie bijvoorbeeld op de website van Coolblue). In uw handleiding staat daar waarschijnlijk meer informatie over.

[the_ad id=”7415″]

Stap 2: Maak de rubberen rand, de wasmiddellade en het pluizenfilter schoon.

Schimmels en bacteriën kunnen etteren in de rubberen afdichting van de wasmachinedeur. Kijk na het wassen eens naar de afdichting om te zien of het nodig is om deze nog even handmatig een scrub te geven. Door dit regelmatig te doen helpt u de opbouw van schimmels en bacteriën tegen te gaan (en dus ook een stinkende wasmachine). Als schimmel te lang zijn kans heeft gehad, kan het zijn dat het rubber poreus is geworden en dient u de afdichting te vervangen met een nieuwe rubberen rand.

Schimmels en bacteriën hebben ook de neiging om zich te nestelen in de wasmiddellade en het pluizenfilter. Bekijk onze topics voor het reinigen van de wasmiddellade en voor vreemde geluiden in uw wasmachine. Hierin staan instructies over hoe u deze onderdelen schoon kunt maken.

Stap 3: Laat de wasmachinedeur open als u hem niet gebruikt.

Het openlaten van de wasmachine deur na het wassen zorgt er ook voor dat de wasmachine niet stinkt. Frisse lucht gaat circuleren in de trommel en helpt de groei van schimmels en bacteriën te voorkomen. Dit geldt voor dezelfde reden voor de wasmiddellade van uw machine.


Stap 4: Controleer de standpijp/afvoerpijp.

Als de stank niet weggaat, dan hebt u mogelijk een (gedeeltelijke) blokkade van de standpijp. Als u vermoedt dat dit het geval is, gebruik dan een geschikte ontstopper om te proberen de leiding te ontstoppen.