Wasmachine Repareren

Wasmachine Repareren

Zelf je wasmachine repareren? Lees hier handige tips!

Hier vindt u handige oplossingen voor de meest voorkomende problemen bij wasmachine repareren. De kleine wasmachine reparaties kunnen worden toegepast op vrijwel elk wasmachinemodel. Het controleren van een aantal eenvoudige zaken bespaart u vaak een hoop geld.


Veel voorkomende wasmachine problemen en oplossingen:


De wasmachine draait niet meer

Er zijn drie belangrijke oorzaken voor dit probleem:

  1. Alle moderne machines hebben de zogenaamde uitbalans sensoren. Deze sensoren (meestal ingebouwd in de elektronica) kunnen weinig wasgoed in de trommel interpreteren als een potentieel risico, aangezien dit overmatige trillingen kan veroorzaken. Hierdoor kan schade aan de kast, lagers en trommel ontstaan. Pas de lading dus aan en probeer het opnieuw.
  2. Hetzelfde probleem kan ontstaan als u te veel wasgoed in de wasmachine doet. Als de was niet kan uitlekken zal de machine om veiligheidsredenen niet draaien.
  3. Misschien zijn de koolborstels versleten. Zodra de borstels slijten zal de motor langzamer gaan draaien dan normaal en uiteindelijk helemaal niet meer. In dit geval moet u de koolborstels vervangen. Hier is wel enige technische kennis voor nodig.

De wasmachine pompt niet af

De oorzaak is vaak een verstopte of kapotte filter. Controleer de filter achter het klepje aan de onderkant van de machine, of er voorwerpen in zitten die de werking van de pomp blokkeren. Reinig ook meteen de filter. Let wel op dat er water mee kan komen. De eenvoudigste manier om het water af te voeren is om de afvoerslang uit de afvoer te trekken en deze in een op de grond staande emmer leeg te laten lopen. Zodra het water uit de machine is zal ook de deur van het veiligheidsslot gaan.


De wasmachine neemt geen wasmiddel op uit het zeepbakje

Waarschijnlijk is de leiding vanaf het zeepbakje verstopt. Laat kokend water door het zeepbakje lopen. De zeep lost op.


De wasmachine geeft een foutcode

Een foutcode wordt meestal weergegeven door middel van een letter -en cijfercombinatie of een reeks van knipperende lampjes (LED’s). De foutcode geeft de monteur inzicht over de aard van het probleem. De foutcode geeft aan in welk gedeelte de fout zit, maar niet wat de oorzaak is. Storingscodes verschillen per fabrikant en zelfs van model tot model, dus het is lastig om algemeen advies te geven. U kunt op verschillende fora zoeken naar soortgelijke foutcode rapporten. Het is sowieso altijd verstandig om uw water toevoer, -afvoer en filter te controleren op verstoppingen.


De wasmachine maakt lawaai

Er zijn drie belangrijke oorzaken voor dit probleem:

  1. Er kan iets vastzitten in de trommel, zoals een bh-beugel of een muntje. Dit veroorzaakt een rammelend geluid als het apparaat is ingeschakeld en de trommel aan het draaien is. Sommige machines hebben een trommel waar u makkelijk bij kunt. Als dat niet het geval is, kunt u meestal via de warmte-opening bij de trommel komen. Deze moet u uiteraard eerst verwijderen.
  2. Versleten lagers kunnen er ook voor zorgen dat de machine een vreemd geluid maakt. Als u de trommel met de hand draait en er klinkt een “rommelend geluid” of er zit speling in de trommel, dan is het zeer waarschijnlijk dat de lagers het probleem zijn.
  3. Er kan iets vastzitten in de afvoerpomp. Controleer het filter.

[the_ad id=”7415″]

De wasmachine stuitert op en neer

Controleer of de machine waterpas staat. Als dit niet de oorzaak is, controleer de betongewichten en ook de schokdempers die de trommel aan het chassis van de machine verbinden.


De wasmachine stopt tijdens een programma

Normaal gesproken betekent dit een kapot onderdeel. U kunt proberen te herleiden om welk onderdeel het gaat, maar in dit geval is het advies een reparateur te raadplegen.


De wasmachine deur gaat niet open

Er zit een deurslot in de machine gemonteerd om te voorkomen dat deze open gaat wanneer er water in de machine aanwezig is. Zodra het water is afgevoerd (zie: de wasmachine pompt niet af), zal deze ontgrendelen en kunt u de deur gewoon openen. Als dit niet gebeurt wijst dit over het algemeen op een defect deurslot mechanisme en dient u deze te vervangen.