Wasmachine lekt

Wasmachine lekt

Uw wasmachine lekt?

Als uw wasmachine lekt is het soms lastig om de oorzaak te achterhalen. U kunt het lek vinden door de metalen behuizing van de wasmachine te verwijderen en door onder de wasmachine te kijken met behulp van een zaklamp. Waar moet u naar kijken? Lees het hieronder! P.S. Let er op dat u ten alle tijden eerst de stekker uit het stopcontact haalt!


Controleer de 5 meest voorkomende oorzaken:
1.   Afvoerslang
2.  Waterpomp
3.  Rubbers / sluitringen
4.  Schuim lekkage


1. Afvoerslang

Een defecte afvoerslang is de meest waarschijnlijke oorzaak van een lekkende wasmachine. Eén van de afvoerslangen loopt van de waterpomp naar de wastobbe. Een andere slang verbindt de pomp met de externe afvoerbuis. ­­­­­Afhankelijk van de fabrikant zal één van deze slangen of beide over de voorkant van de wasmachinekast lopen. De afvoerslangen zijn meestal vastgezet met klemveren, die kunt u gemakkelijk losmaken. Onderzoek de fittingen op sporen van lekkage zoals roest en mineralenafzetting (kalk). Vervang indien nodig het rubbertje van de fitting. Loop ook de afvoerslang zelf goed na, rubber kan broos worden na verloop van tijd.


2. Waterpomp

De waterpomp pompt zeep- en spoelwater uit de wastobbe en stuurt het naar de afvoer. De pomp zelf heeft verschillende rubbers die kapot kunnen gaan. Zoek naar een mogelijk lek daar waar de aandrijfas is aangesloten op de behuizing van de pomp. De kans is aanzienlijk dat dit rubber vervangen dient te worden zodat uw wasmachine niet meer lekt. Als het niet aan een rubbertje ligt en de oorzaak zit in de waterpomp dan is het aan te bevelen om de pomp te (laten) vervangen.

[the_ad id=”7415″]

3. Rubbers / sluitringen

Een wasmachine heeft diverse rubbers om te voorkomen dat uw wasmachine lekt. Elk rubber kan broos of hard worden door ouderdom en hierdoor kan uw wasmachine gaan lekken. Zoek naar vocht of druppels bij of in de buurt van de rubbers. Zoek bij wasmachines met een deurtje aan de voorkant naar vochtplekken rond de buitenkant van de sluitring van de deur. Een wasmachine met een deurtje aan de voorkant welke overbeladen is, is gevoelig voor lekkage.


4. Schuim lekkage

Als u teveel wasmiddel gebruikt of als u een middel gebruikt dat zeer veel schuim produceert, is het mogelijk dat het overtollige schuim zich een weg naar buiten werkt waardoor uw wasmachine lekt. Dit is vooral het geval gedurende het wasprogramma. Als er schuimwater uit de voorzijde van de machine komt gedurende het wasprogramma, controleer dan de door de fabrikant voorgeschreven hoeveelheid wasmiddel. Hebt u niet gevonden wat u zocht? Kijk dan eens op wasmachine repareren voor meer handige oplossingen.