Wasmachine centrifugeert niet

Wasmachine centrifugeert niet

De wasmachine centrifugeert niet – 4 handige tips!

Het kan diverse oorzaken hebben als je wasmachine niet centrifugeert. Hieronder vindt je de meest voorkomende problemen en oplossingen. Succes!


Wasmachine centrifugeert niet – 4 tips:


1. Filter is geblokkeerd/verstopt

Wasmachine filter

Wasmachine filter

Het kan voorkomen dat een spijker of een ander voorwerp ervoor zorgt dat de wasmachine niet centrifugeert. Dit is de meest voorkomende storing als uw wasmachine niet centrifugeert en is zeer gemakkelijk zelf te verhelpen.

Hoe verhelpen? Draai het filter los. Vaak vindt je hier de boosdoener: een haarclip, een munt of een kindersokje. Verwijder de voorwerpen die niet in een wasmachine thuis horen en klaar is Kees! Vervang de filter als deze beschadigd is.

Let op! Elke wasmachine bevat altijd waterrestanten, ook als je wasmachine het water heeft afgepompt. Plaats dus altijd een emmer of plastic bak onder de filteropening om water op te vangen. Indien je wasmachine het water niet heeft afgepompt dan kun je een flinke waterval verwachten. Houd daar rekening mee!


2. Foutmelding: centrifuge uit evenwicht

Een dergelijke melding zorgt ervoor dat de wasmachine niet zal centrifugeren omdat er anders kans op schade bestaat. Je kunt het dus zien als een voorzorgsmaatregel waar je eigenlijk blij mee moet zijn. Het voorkomt dat de machine ‘aan de wandel gaat’ en mogelijk interne schade oploopt. Deze melding komt voor als je de wasmachine te zwaar hebt beladen. Het is dus zaak om het programma tijdelijk te stoppen en wasgoed uit de trommel te verwijderen. In bijna alle gevallen zal de wasmachine daarna het programma kunnen hervatten.

Let er ook op dat je de wasmachine niet te zwaar belaadt! Er moet na het laden nog een flinke vuist aan ruimte in de trommel over zijn.

[the_ad id=”7415″]

3. De wasmachine pompt niet af en centrifugeert dus niet

Indien je wasmachine het water niet afpompt zal hij ook niet centrifugeren. Als je in de wasmachine kijkt en je ziet water, dan betekent dat mogelijk dat het filter is geblokkeerd. Check dat dus eerst (zie stap 1).

Indien het filter niet is verstopt dan komt het hoogstwaarschijnlijk doordat de afvoerpomp wordt geblokkeerd. Controleer of er in de pomp of in de leiding muntjes of speelgoed e.d. verstopt zitten.


4. Defecte wasmachine

Naast de hierboven genoemde oorzaken waar je zelf iets aan kunt doen zijn er foutmeldingen die er toe kunnen leiden dat uw wasmachine niet centrifugeert. Deze meldingen en oorzaken zijn per machine verschillend, derhalve kunnen wij hier niet elke melding en elke oorzaak beschrijven.

Fouten kunnen zich voordoen door storingen in het elektronische systeem, motorstoringen, een storing aan de pomp, een storing aan de condensator etc. etc. De technologische vooruitgang maakt apparaten slimmer, beter en sneller en hierdoor, helaas, ook gevoeliger voor storingen. Als je bovenstaande punten hebt gecheckt en je wasmachine centrifugeert nog steeds niet, dan adviseren wij om een reparateur in te schakelen.