Koelkast onderhoud

Koelkast onderhoud

7 handige tips voor het onderhoud van uw koelkast

Uw koelkast is waarschijnlijk het meest gebruikte apparaat in uw keuken en kan ook de grootste verbruiker van energie zijn. Onderhoud van uw koelkast zal het energieverbruik verminderen en de levensduur van de koelkast verlengen.


Checklist koelkast onderhoud:
1.   Controleer de deurrubbers
2.  Houd de spoelen schoon
3.  Stel de juiste temperatuur in
4.  Vul de koelkast
5.  Reinig de afvoer en opvangbak
6.  Waterpas
7.  Wees voorbereid


1. Controleer de deurrubbers

Een losse rubber laat koele lucht ontsnappen, dit veroorzaakt energieverspilling en zorgt ervoor dat uw koelkast harder moet werken dan nodig is. Controleer eerst of de rubbers vrij zijn van voedselresten. Reinig ze ongeveer twee keer per jaar, met een tandenborstel en een oplossing van soda en water. Probeer vervolgens de eurobiljettest: sluit het biljet in de deur, zodat de ene helft binnen is en de andere helft buiten. Als het biljet er gemakkelijk uitglipt, moet u de deurrubbers vervangen. Het kan ook zijn dat de deur niet meer goed sluit doordat deze verbogen is. De deur kan je zelf vervangen maar misschien is het beter om het te laten checken door een monteur.


2. Houd de spoelen schoon

Wanneer de condensorspoelen bedekt zijn met stof, kan de koelkast niet efficiënt werken. Schakel de stroomtoevoer uit en stofzuig de spoelen. Die zitten meestal aan de achterzijde van de machine. Doe dit twee keer per jaar. Erg belangrijk voor het onderhoud van uw koelkast!


3. Stel de juiste temperatuur in

Houd de koelkast tussen de 2,75 en 4,5 graden Celsius en de vriezer op 0 graden. Zie ook: Juiste temperatuur koelkast en vriezer.


4. Vul de koelkast (ook als u nooit kookt en alleen afhaalt)

Koelkasten hebben “thermische massa” nodig, oftewel: hij moet goed gevuld zijn. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur laag en constant blijft. Koele voedingsmiddelen en dranken absorberen warme lucht wanneer de koelkast geopend wordt. Zet een paar kannen water in de koelkast, indien u moeite hebt om de koelkast gevuld te krijgen.

[the_ad id=”7415″]

5. Reinig de afvoer en opvangbak

De meeste koelkasten hebben een afvoer en lekbak om condens te verwijderen. Het is belangrijk dat deze goed functioneren. Verwijder alle voedselresten en minerale afzettingen uit de afvoer en prik het gaatje van de afvoer door met een speciale prikker, indien deze verstopt zit. Reinig vervolgens de opvangbak met een schoonmaakmiddel.


6. Waterpas

Als uw koelkast niet waterpas staat kan het zijn dat de deuren niet goed sluiten, waardoor energieverlies optreedt.  Controleer of uw koelkast waterpas staat door het plaatsen van een waterpas op de bovenkant van uw machine. Verstel, indien nodig, de voeten totdat de koelkast volledig waterpas staat. Koop nieuwe voetjes als ze niet meer goed stellen.


7. Wees voorbereid

Houd de deuren gesloten als de stroom uitvalt en maak gebruik van voedingsmiddelen uit de voorraadkast. Een ongeopende koelkast zal nog 4 uur koel blijven. Een vriezer zal gedurende 48 uur op temperatuur blijven, mits deze volledig gevuld is.