Temperatuur koelkast en vriezer

Temperatuur koelkast en vriezer

De ideale temperatuur van koelkast en vriezer!

De koelkast en vriezer winnen de hoofdprijs voor de hardst werkende keukenapparatuur. Ze zijn constant in gebruik om ervoor te zorgen dat uw voedsel vers blijft en dat u in de zomer van een lekker ijsje kunt genieten. Als u vermoedt dat de temperatuur van uw koelkast en/of vriezer niet meer goed geregeld wordt, volg dan onderstaande tips!

De ideale temperatuur van een koelkast is tussen de 2.5°C en 6°C. Warmer en uw eten bederft, kouder en er gaan voedingsstoffen verloren en vers voedsel wordt geruïneerd. De ideale temperatuur van een vriezer is -18°C. Op deze temperatuur stopt de bacterievorming en kan uw ingevroren voedsel langdurig (3 maanden) worden bewaard.

Het is een goed idee om een thermometer te kopen en de temperatuur te controleren als u er niet zeker van bent dat de thermostaat van uw koelkast en/of vriezer correct functioneert.


Temperatuur van koelkast / vriezer opmeten:temperatuur koelkast en vriezer

Koelkast: plaats de thermometer in de koelkast. Laat een nacht (8 uur) staan zonder de deur tussentijds te openen. Klopt de op de thermometer aangegeven temperatuur met de instellingen van de koelkast?
Vriezer: plaats de thermometer tussen twee zakken groenten en wacht, zoals hierboven, minimaal 8 uur.


Als u vermoedt dat er iets mis is met de temperatuur van uw koelkast of vriezer controleer dan:

  • Of uw koelkast plaatselijk voedsel bevriest of juist plaatselijk warm aanvoelt.
  • Of er zich ijs vormt op de wanden van de koelkast?
  • Of er eten bederft in het vriesvak vóór de vervaldatum op het etiket.
  • Of er condensvorming ontstaat aan de binnenkant van de koelkast.

[the_ad id=”7415″]

Als u er tamelijk zeker van bent dat er een probleem is met de temperatuur, volg dan onderstaande stappen voordat u een monteur inschakelt:

  • Controleer de thermostaat op de ‘ideale’ temperatuur (2.5°C en 6°C). De regelaar (draaiknop) vindt u doorgaans op de bovenste plank en kan met de klok mee / tegen de klok in worden gedraaid om de temperatuur aan te passen.
  • Controleer of de stekker of het stopcontact geen blaam treft.
  • Luister goed of u de ventilator hoort ‘neuriën’. Er moet een zacht zoemend geluid hoorbaar zijn. Is dit niet het geval, dan dient een onderdeel van de ventilator (of geheel) vervangen te worden en ligt het dus niet aan uw thermostaat.
  • Verwijder overtollige rommel uit de koelkast en de vriezer. Dit kan de koelventilatoren verstoppen en invloed hebben op de temperatuur.
  • Ontdooi de vriezer af en toe. IJs ophopingen kunnen zorgen voor verstopte ventilatieopeningen.

Succes!