Vaatwasser reinigen

Vaatwasser reinigen

De vaatwasser reinigen

Veel mensen vergeten de vaatwasser te reinigen. En dat is zonde, want een goed gereinigde en onderhouden vaatwasser gaat langer mee! Lees hieronder de vaatwasser reinigingstips!

Wat heb je nodig voor het schoonmaken van de vaatwasser?

  • Schoonmaakazijn
  • Spons
  • Schroevendraaier, inbussleutel, of ander gereedschap (check de schroeven van de interne vaatwasser voordat je begint)
  • Puntig voorwerp om gaatjes van sproeier te reinigen zoals een dikke naald o.i.d. (geen tandenstoker want die kan afbreken in het spuitstuk!!)
  • Afwasmiddel
  • Microvezeldoeken of zachte lappen
  • Tandenborstel

6 handige stappen om uw vaatwasser te reinigen:
1.  Controleer de sproeiers
2. Reinig de deurafdichting en rooster
3. Was het filter
4. Reinig de druiprekken
5. Verwijder kalkafzettingen
6. Buitenkant reinigen


1. Controleer de sproeiers

Controleer de gaatjes van de sproeiers en zorg dat deze gaatjes helemaal vrij van vuil zijn zodat het water er vrij door kan spuiten. Gebruik hiervoor een dun puntig voorwerp zoals een dikke naald o.i.d. (ik gebruikte een metalen saté prikker). Let er op dat u geen krassen veroorzaakt. Vervang de sproeiers als deze beschadigd zijn.


2. Reinig de deurafdichting en het rooster

Dompel een vochtige doek in schoonmaakazijn en veeg de rubbers rond de deur schoon. Gebruik voor de kleine plekjes waar je met een doek niet bij komt een tandenborstel of een wattenstaafje, ook gedrenkt in azijn.

In sommige modellen blijft er vuil achter in de onderkant van de deur omdat daar geen water stroomt. Veeg dit af. Controleer tevens of er geen vuil in het rooster dat op de bodem zit. Reinig het rooster van de vaatwasser goed met een warm sopje.


3. Was het filter

Verwijder het filter en demonteer de onderdelen in de gootsteen. In mijn geval was het filter met schroeven bevestigd maar er zijn ook modellen waarbij het filter is vastgedraaid en dus geen gereedschap nodig is om het filter los te halen. Reinig het filter met een zachte tandenborstel en warm water met zeep. Monteer de onderdelen na reinigen en plaats het filter terug in de vaatwasser.

[the_ad id=”7415″]

4. Reinig de druiprekken

Controleer de druiprekken op aangekoekte voedselresten en verwijder deze met een tandenborstel of afwasborstel en zeep. Was de boven- en onderkant van de druiprekken en plaats ze terug in de machine. Is uw druiprek (korf) verbogen of beschadigd is? Bij Repair Direct kunt u onderdelen of een volledig nieuw druiprek kopen.


5. Verwijder kalkafzettingen

Eventuele kalkafzettingen zijn zo verwijderd door een leeg programma te draaien. Voeg 2 kopjes schoonmaakazijn toe op de bodem van de vaatwasser en draai een kort, energiezuinig programma. Stop de vaatwasser halverwege en laat de azijn op de bodem ongeveer 20 minuten intrekken. Voltooi daarna het programma.


6. Buitenkant reinigen

Reinig de buitenkant van de vaatwasser, de zijkant en alle knoppen op het paneel. Als je een RVS vaatwasser hebt, reinig de buitenkant van de vaatwasser dan met een RVS spray. Gebruik voor het reinigen van de buitenkant een microvezeldoek of andere zachte doek. Spoel af indien nodig. Voor een streeploos resultaat: spray reiniger op een handdoek en droog af met een tweede droge doek!

Schoon! Herhaal deze stappen elke maand voor een blijvend schone en goed werkende vaatwasser.