Indeling koelkast

Indeling koelkast

De ideale indeling van uw koelkast

De meeste mensen stouwen hun koelkast vol met boodschappen en verliezen zo het overzicht van wat ze eigenlijk allemaal in huis hebben. Een koelkast is echter geen voorraadkast, maar juist een high-tech apparaat waarmee u het beste uit uw etenswaren kunt halen. Wanneer u de juiste indeling van uw koelkast hanteert, zult u zien dat etenswaren langer mee gaan en uw energierekening laag blijft.

De strategie
Tenzij u een koelkast heeft met een luchtcirculatietechniek, is de temperatuur in uw koelkast niet overal gelijk. Om de houdbaarheid van uw etenswaren te garanderen is het belangrijk om producten op de juiste plek te bewaren. In dit artikel gaan we uit van het meest gangbare model koelkast, waarbij de vriezer onderaan geplaatst is.


De beste indeling van uw koelkast:


Bovenste plank

Op de bovenste plank van de koelkast is de temperatuur het meest consequent. Hier kunt u het beste dingen bewaren die weinig bereiding nodig hebben of veilig zijn om te eten zonder ze te hoeven koken. Denk hierbij aan kant-en-klaar maaltijden, restjes, tortilla’s, humus, en kruiden/planten.


Middelste plank

Vergeet de eierdoos die meegeleverd wordt in de deur van je koelkast. Bewaar eieren in originele verpakking op de middelste plank. Bewaar hier ook pakken melk, melkproducten en bijvoorbeeld vleeswaren. Deze producten zijn gevoelig voor wisselende temperaturen en kunnen daarom het best bewaard blijven op een plek die goed koel blijft.


Onderste plank

Op de onderste plank bewaar je producten die de hoogste bereidingstemperatuur vereisen zoals rauw vlees, vis en gevogelte. Door deze producten onderaan te plaatsen wordt de kans op verspreiding van bacteriën door lekkende sappen uit het vlees beperkt. Tevens is dit ook de koudste plek in de koelkast.


Lades

De lades zijn speciaal gemaakt om een bepaalde vochtigheid vast te houden en kunt u daarom het beste gebruiken om groente en fruit in te bewaren. Bewaar groente en fruit in originele verpakking of losjes in een plastic zak. In sommige fruitsoorten zit ethyleen die de rijping van andere vruchten en groenten versnellen en waardoor ze dus ook eerder zullen bederven. Probeer ze daarom gescheiden te houden. Citrusvruchten kunt u dan weer wel zonder plastic bewaren. Wanneer u beschikt over twee lades, raden wij het aan om groente en fruit gescheiden te bewaren.

[the_ad id=”7415″]

Deur

De deur is het warmste deel van de koelkast en tegelijkertijd het meest onderhevig aan temperatuurswisselingen. Daarom kunt u deze het beste reserveren voor producten die goed tegen temperatuurswisselingen kunnen en niet snel bederven. Denk hierbij aan producten als mayonaise, mosterd, chilisaus, frisdranken, water en eventueel medicijnen. Bewaar dan ook geen melk(producten) en eieren, een fout die vele mensen begaan!


Een laatste tip

Prop uw koelkast niet vol met allerlei etenswaren. Het is belangrijk dat er voldoende ruimte overblijft om de koele lucht te laten circuleren. Plaats daarnaast ook geen warme producten in de koelkast. Hierdoor moet de koelkast namelijk harder werken om het weer op de juiste temperatuur te krijgen en dit kost energie. Zorg ervoor dat uw koelkast georganiseerd is zodat u weet wat u in huis heeft en niet onnodig dingen hoeft weg te gooien.