Koelkast maakt lawaai

Koelkast maakt lawaai

De koelkast maakt lawaai

Het kan zijn dat uw koelkast lawaai of een brommend geluid gaat maken. Zeker met de oudere modellen is dit het geval. De 5 meest voorkomende oorzaken zijn hieronder opgesomd. Controleer of test elk item. Als u na het doorlopen van deze stappen het probleem nog steeds niet hebt gevonden, dan kunt u overwegen een professionele monteur in te schakelen.


Controleer de 5 meest voorkomende oorzaken:
1.  De propellerbladen van de ventilator
2.  De ventilatiemotor van de verdamper
3.  De ventilatiemotor van de condensator
4.  De compressor
5.  De waterinlaatklep


ijskast maakt herrie

1. Controleer de propellerbladen van de ventilator

Als de koelkast luidruchtig is, vooral wanneer de deur wordt geopend, dan kunt u controleren of de propellerbladen van de ventilator in de ruimte achter het achterpaneel vrij kunnen draaien. De ventilator vindt u ofwel onderaan op de achterkant, of op de bovenkant van de meeste ingebouwde koelkasten. Zo niet, kijkt u dan of het ergens tegenaan komt als het draait. Corrigeer de bladen in dat geval.


2. Controleer de ventilatiemotor van de verdamper

Het kan zijn dat deze aan slijtage onderhevig is. In dat geval maken ze vaak een getjilp of een piepend geluid. Ze kunnen ook een luid gerommel of knarsend geluid maken. Als dit het probleem is, zal het geluid veel harder zijn als de deur wordt geopend. In dat geval dient u de ventilatiemotor te (laten) vervangen of te overwegen een nieuwe koelkast aan te schaffen.


3. Controleer de ventilatiemotor van de condensator

Het kan zijn dat deze aan slijtage onderhevig is. Als de koelkast luidruchtig is kan er misschien iets vast zitten in de condensator ventilatormotor of zijn wellicht de lagers kapot. De condensator ventilatormotor bevindt zich onderin de koelkast aan de achterkant. Trek de koelkast van de muur en verwijder het toegangspaneel om toegang te krijgen.

[the_ad id=”7415″]

4. Controleer de compressor

Als een compressor wat lawaai maakt kan dat normaal zijn. Sommige compressoren zijn luider dan andere en sommige een beetje luidruchtiger naarmate ze wat ouder worden. Dit zal gebruikelijke slijtage zijn en een luidruchtige compressor is niet schadelijk of gevaarlijk. Ze kunnen dan soms nog jaren mee. Indien het geluid blijft verergeren, dan dient u ervan bewust te zijn dat deze het zal gaan begeven in de nabije toekomst. In dat geval is het het beste om de compressor snel te vervangen of een monteur naar het probleem te laten kijken.


5. Controleer de waterinlaatklep

Bij een luidruchtige koelkast met daarin een ijsmaker, dient u te controleren of de inlaatklep van het water goed zit of kapot is. Indien het laatste het geval is, dient u deze te (laten) vervangen.