Koelkast maakt lawaai

Koelkast maakt lawaai

De koelkast maakt lawaai

Het kan zijn dat uw koelkast lawaai of een brommend geluid gaat maken. Zeker met de oudere modellen is dit het geval.De 5 meest voorkomende oorzaken zijn hieronder opgesomd. Controleer of test elk item en bekijk de video. Als u na het doorlopen van deze stappen het probleem nog steeds niet hebt gevonden, dan kunt u overwegen een professionele monteur in te schakelen. U vindt deze op onze website.

1. Controleer de propellerbladen van de ventilator. Als de koelkast  luidruchtig is, vooral wanneer de deur wordt geopend, dan kun u controleren of de propeller in de ruimte achter het achterpaneel vrij draait. De ventilator vindt u ofwel onderaan op de achterkant, of op de bovenkant van de meeste ingebouwde koelkasten. Zo niet, kijkt u dan of het ergens tegenaan komt als het draait. Corrigeer de bladen in dat geval.

ijskast maakt herrie

Geen herrie uit de koelkast

2. Controleer de ventilatiemotor van de verdamper. Het kan zijn dat deze aan slijtage onderhevig is. In dat geval maken ze vaak een getjilp of een piepend geluid. Ze kunnen ook een luid gerommel of knarsend geluid maken. Als dit het probleem is, zal het geluid veel harder zijn als de deur wordt geopend. In dat geval dient u deze motor te (laten) vervangen of te overwegen een nieuwe koelkast aan te schaffen.

3. Controleer de ventilatiemotor  van de condensator. Het kan zijn dat deze aan slijtage onderhevig is. Als de koelkast luidruchtig is kan er misschien iets vast zitten in de condensatorventilatormotor of  zijn wellicht de lagers kapot. De condensatorventilatormotor bevindt zich onderin de koelkast aan de achterkant. Trek de koelkast  van de muur en verwijder het toegangspaneel om toegang te krijgen.

4. Controleer de compressor. Als een compressor wat lawaai maakt kan dat normaal zijn. Sommige compressoren zijn luider dan andere en sommige een beetje luidruchtiger naarmate ze wat ouder worden. Dit zal gebruikelijke slijtage zijn en een luidruchtige compressor is niet schadelijk of gevaarlijk. Ze kunnen dan soms nog jaren mee. Indien het geluid blijft verergeren, dan dient u ervan bewust te zijn dat deze het zal gaan begeven in de nabije toekomst. Een monteur dient dan snel te kijken naar dit probleem.

5. Controleer de waterinlaatklep. Bij een luidruchtige koelkast  met daarin een ijsmaker, dient u te controleren of de inlaatklep van het water goed zit of kapot is. Indien het laatste, dient u deze te laten vervangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met