Koelkast lekt

Koelkast lekt

Mijn koelkast lekt!

De meest voorkomende oorzaken van een lekkende koelkast staan ​​hieronder vermeld.


Lekkende koelkast oorzaken opzoeken en verhelpen:


Afvoergootje

Binnen in de koelkast zie je vaak wat druppels aan de achterkant zitten. In werkelijkheid zijn deze druppels laagjes ijs die ontstaan door condensatie tijdens het koelen. De thermostaat van de koelkast schakelt automatisch aan en uit en als het dooit in de koelkast dan zal het water ergens naar toe moeten. Het water zal via een gootje weglopen naar een opvangbakje wat bij de motor zit. Door de warmte van de motor zal het dan vanzelf weer verdampen. Maar het kan zijn dat het afvoergootje verstopt is (of bevroren is). Deze kun je eenvoudig doorprikken met een speciale prikker. Controleer het door er een beetje warm water doorheen te laten lopen.

[the_ad id=”7415″]

Waterinlaatklep

Als de koelkast lekt, dan kan een kapotte of loszittende waterinlaatklep de oorzaak zijn. De waterinlaatklep vereist een minimum van 20 psi om goed af te sluiten. Als de waterinlaatklep niet goed wordt uitgeschakeld als de waterdruk goed is, vervang dan de inlaatklep.

koelkast lekt

Maak regelmatig uw koelkast schoon en voorkom lekken.


Waterfilter

Als de koelkast lekt, dan kan het waterfilter of de behuizing zijn gebarsten of gebroken. Inspecteer de behuizing grondig en vervang deze indien eventuele scheuren of barsten worden gevonden.


Opvangbak

Deze kan kapot zijn of gebarsten. Alle vrijstaande koelkasten hebben een opvangbak. De opvangbak zit aan de onderkant de koelkast in de buurt van de compressor. Wanneer de koelkast in de ontdooistand staat, zal het ijs dat gesmolten is van de verdamper in de afvoerbak terechtkomen. De ventilator blaast warme lucht uit de condensor. Door verdamping zal de opvangbak nooit hoeven te worden geleegd. Maar indien deze kapot is, zal het water op de vloer terecht komen.